D800 D5100
Kategorier

⇨Alle foto

⇨Arkitektur
⇨Ærø
⇨Broer
⇨Dråben
⇨Dyr
⇨Foto-hygge
⇨Fugle
⇨Lang-lukketid
⇨Macro
⇨Mekanik
⇨Natur
⇨Nærfoto
⇨Portræt
⇨Sjove
⇨Slagelse By Night
⇨Sol måne og stjerner
⇨Stormen Urd
⇨Streetfotos
⇨Svampe
Tips og regler

Dette er tips og foto-regler, der er gode at kende - og bryde

  1. Skyd ikke i modlys. Det giver meget mørke skygger og det kraftige lys brænder ud. Men det kan netop også give nogle rigtige gode effekter.
  2. Skyd i øjenhøjde. Det giver nærvær i billede, uanset om det en høj person, lille barn eller om det er lille frø. Men det er også det kan skabe mere interesse i billede ved at bryde det.
  3. Pas på baggrunden. Hold øje med baggrunden, er der forstyrrende ting. Fjern det eller slør baggrunden. Eller tag billede fra en lidt anden vinkel, så der ikke kommer en gren ud af øret på personen i dit portrætbillede. Men sjove effekter kan komme ved at gå efter det.
  4. Gå tæt på. Og når du synes du er tæt på, så gå nærmere. Der kommer flere detaljer med. Men ved at bryde reglen, kan du fortælle historien om, hvor og hvornår billede er taget.
  5. Kigge ind i billede. Billeder af dyr eller mennesker, er det bedst, at øjnene ser ind mod midten af billede og ikke "ser ud" af billede. Med mindre objektet er i midten af billede eller hvis fortællingen er »Jeg skrider nu«, så er det fint 👍
  6. Brug lyset. Solens lys kan give en god virkning på billede. Lys gennem et blad, lys fra et vindue. Et stærkt sollys giver også kraftige skygger - husk det. ”Golden hour” (solopgang/solnedgang), giver mulighed for at få et smukt, blødt lys. Brug evt. en flash til, at juster retningen af dit lys, at fjerne eller reducere skygger, at isolere dit motiv, når du har brug for det. Men det kan også give nogle spændende effekter med meget kontrast i billede (stærkt lys og hårde skygger).
  7. Brug god tid. Fotografering kræver tid og tålmodighed. Vent på lyset bliver rigtig, vent på situationen er bedst, vent på fuglen kommer osv. Det lønner sig, at være tålmodig. Men et hurtig billede af, hvad der sker lige i nuet, kan virkelig give bonus 😎
  8. Modtag kritik. Selvom det kan være rigtigt svært, at tage imod kritik, er det med til at udvikle dig som fotograf, hold fast ved din idé, men prøv at justere og lær af det.

Billedeksempler

#Modlys

#Frøperspetiv

#Macro - tæt på

#Sollys fra vindue #Øjenhøjde

#Ser_ud - "Jeg gider dig ikke!!"

#Tålmodighed