D800 D5100
Kategorier

⇨Alle foto

⇨Arkitektur
⇨Ærø
⇨Broer
⇨Dråben
⇨Dyr
⇨Foto-hygge
⇨Fugle
⇨Lang-lukketid
⇨Macro
⇨Mekanik
⇨Natur
⇨Nærfoto
⇨Portræt
⇨Sjove
⇨Slagelse By Night
⇨Sol måne og stjerner
⇨Stormen Urd
⇨Streetfotos
⇨Svampe
Hvad er pol-filter(cirkulær polariserende filter ~ cpl-filter) og hvordan du får mest muligt ud af det:

Mange effekter fra filtre kan man også tilnærmelsesvis genskabe i foto-programmer på computeren. Men der er nogle få filtre hvis effekt man ikke kan genskabe digitalt. Et af dem er pol-filter.

Når lys rammer en reflekterende overflade, bliver det til dels polariseret. Det betyder at lysets svingninger bliver “ensrettet”. Et pol-filter kan så blokere for disse “ensrettede” lysbølger. Det betyder i praksis at et pol-filter kan reducere refleksioner fra f.eks. vandoverflader og glasruder. Det naturlige sollys bliver også udsat for polarisering på dets vej gennem atmosfære og skylag, så et pol-filter kan også dæmpe det direkte sollys, og gøre himlen mere blå i dine fotos.

Pol-filterets effekt kan ændres ved at dreje filteret når det er monteret på objektivet. Et pol-filter kan derfor drejes frit på objektivet uden at det skruer sig løs, det er derfor nemt at bestemme for meget man vil have dæmpet refleksionerne. Pol-filteret tager lidt af lyset, og det kan derfor fungere som et slags ND-filter med ca. 2 f-stop (se ND-filter).


En god effekt ved at bruge pol-filter er når man tager billeder af træer og andre grønne planter. Fordi at pol-filteret fjerner de hårde refleksioner fra blade, så den grønne farve kommer mere frem på billederne

Uden pol-filter

Med pol-filter

Et pol-filter kan også hjælpe til med at se gennem blanke ruder. Her kan man ikke se særligt meget gennem ruden uden polfilte

Uden pol-filter

Med pol-filter

Refleksioner i vandoverfladen kan også fjernes. - Her et fuglebad

Uden pol-filter

Med pol-filter